Een AED meet of er sprake is van een verstoord hartritme of een andere situatie waarbij een schok toegediend moet worden. Als dit het geval is kan de AED een elektrische schok afgeven. Deze schok zorgt ervoor dat het hart wordt gereset, met als doel het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Op deze pagina beantwoorden we al jouw vragen rondom AED’s.

Wat is een AED?

Een AED is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken.

Waar staat AED voor?
De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De termen defibrillator, AED en Automatische Externe Defibrillator worden vaak door elkaar gebruikt,  maar het betekenen hetzelfde.

meer.....

--------------------------------------------

AED

De eerste zes minuten.

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren.

Sinds 2020 is onze wijk is  voorzien van 1  AED. We zijn bezig met de plaatsing van nog 3 exemplaren. 

 

De AED in onze wijk bevindt zich op de groene stroomkast op het Fietspad het Kealledykje (tussen Blitsaerderleane 17 en 19). Wanneer er een oproep via HartslagNu of de Hartstichting wordt gedaan, krijgt de burgerhulpverlener een bericht met daarin de code voor de reanimatie-kast. Na afloop van de reanimatie breng je de AED weer terug in de kast en kan deze afgesloten worden. Het wijkpanel krijgt automatisch een bericht dat de AED gebruikt is.

Meer informatie?

 

Op de volgende sites vind je meer informatie of de werking van de werking van bijvoorbeeld de AED. 

HartslagNu beheert het netwerk van burgerhulpverleners en brengt alle AED’s in kaart.

De Hartstichting werkt samen met HartslagNu om dit netwerk uit te breiden. 

 

www.hartslagnu.nl

www.hartstichting.nl